dinsdag 9 mei 2017

Goed nieuws, slecht nieuws

Er zit echter ook een nadeel aan het Ornish dieet. Zeker ten opzichte van het Pritkin dieet. Hoewel het Pritikindieet heel beperkt is, bevat het nog wel enige dierlijke voedingsmiddelen, wat het voor veel mensen makkelijker (misschien zelfs makkelijk) maakt om het vol te houden. Toen het Ornishdieet echter voor het eerst geïntroduceerd werd, klaagden de critici dat het:

-          te beperkt in de keuze van voedingsmiddelen was;

-          niet alleen het LDLniveau (het 'slechte' cholesterol) maar ook het HDLniveau (het 'goede' cholesterol) verlaagt;

-          kof bepaalde vetzuren mist, zoals de gezonde omega3vetzuren, die voornamelijk voorkomen in koudwatervissen (de oliën zorgen ervoor dat de lichaamsvloeistoffen van de vis vloeibaar blijven, zodat het beestje niet in een visvormig ijsblokje verandert).



Tegenwoordig bevat het Ornishdieet wel omega3vetzuren, maar de lijst met voedingsmiddelen is nog steeds zo beperkt dat de meeste mensen er grote moeite mee hebben het dieet vol te houden. Heeft je vader vóór zijn vijftigste een hartaanval gehad (of je moeder voor haar zestigste) of heb je een zeer hoog cholesterolgehalte gehad dat niet op een gewoon dieet volgens de richtlijnen van de Hartstichting en het Voedingscentrum reageert, dan zou je je huisarts kunnen vragen om meer informatie over het Ornishdieet of het Pritikindieet en de bijbehorende beweging en medicatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten