donderdag 11 mei 2017

Populaire koolhydraatrirne diëten



Sommige koolhydraatrijke diëten zijn gebaseerd op de inname van grote hoeveelheden voedingsvezel, soms zelfs zo veel dat het ten koste gaat van andere voedingsstoffen. De Belgische Nationale Raad voor de Voeding beveelt een dagelijkse hoeveelheid voedingsvezels van vijftien tot tweeëntwintig gram per duizend kilocalorieën aan.

Als je meer vezels gebruikt dan de aanbevolen hoeveelheden per dag, kan je lichaam daartegen in opstand komen door een onmiskenbaar protest te laten horen in de vorm van darmgassen of diarree. In extreme gevallen kan een teveel aan vezels, in combinatie met te weinig water drinken om de vezels door je darmen te vervoeren, zelfs tot een darmobstructie leiden.

Wat ik daarmee wil zeggen? Als je ervoor kiest om meer voedingsvezel moet je dat binnen redelijke grenzen doen en de hoe veelheid vezels geleidelijk opvoeren. Op die manier heb je minder kans op darmproblemen.

Welke voedingsmiddelen een goede bron van vezels zijn." 111 talie! 6.3 vind je de hoeveelheid voedingsvezel per honderd gram van de genoemde voedingsmiddelen (ten dingen graag per honderd gram, omdat ze voedingsmiddelen dan hl één oogopslag met elkaar kunnen vergelijken).


Tabel 6.3: Vezels in voeding

Voedingsmiddel Hoeveelheid vezels in een portie van 100 gram

Brood

Beschuit 3

Volkorenbrood 7

Mueslibroodje 3

Pittabroodje 3

Ontbijtproducten

All Bran 28

Cornflakes 3

Havermout 7

Brinta 9

Granen

Parelgort (zonder vlies) 9

Rijst, onbewerkt 8

Witte rijst 2

Zilvervliesrijst 8

Fruit
Appel, met schil 2,5

Abrikozen, gedroogd 14

Vijgen, gedroogd 19

Kiwi 2

Peer 2

Pruimen, gedroogd 16

Rozijnen 6

Groenten en peulvruchten Witte bonen, gekookt Broccoli, NIM gek1111k1 Witte kool, Bloemkool, Kikk111(11W1111 (blik)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten